Koninginneweg 83, 1075 CJ Amsterdam info@theatercolleges.nl +31 6 21825691

Theater Colleges

Dick Swaab

Dick Swaab TheatercollegeEen breinvriendelijk theatercollege van een beroemd neurowetenschapper

Hersenprofessor en bestsellerauteur Dick Swaab verzorgt dit college op zijn geheel eigen stijl: stellig, betrokken, uitgesproken en spraakmakend. Met droge grappen. Hij zegt waar het op staat. Zo is hij van mening dat de mens niet te veranderen is. Volgens Swaab is er weinig plaats voor ‘de vrije wil’, nog minder voor ‘geest of ziel’ en draait alles om chemische en natuurkundige processen.

Dick Swaab is een grote naam in de wetenschap. Hij is hoogleraar, schrijver, neurobioloog én Zomergast 2011. Zijn boek Wij zijn ons brein stond wekenlang nummer 1 in de nonfictie-lijst. Inmiddels zijn er bijna 300.000 exemplaren van verkocht. Hij is verbonden aan het Nederlands Herseninstituut. Hij was hoogleraar neurobiologie aan de Universiteit van Amsterdam en dertig jaar lang directeur van het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek. Na een leven lang onderzoek naar de werking van het menselijk brein is Swaab dé autoriteit.

Hoe zit dat nou precies met de hersenen van pubers, wat gebeurt er als je verliefd bent, en valt homoseksualiteit te verklaren, en wat gebeurt er wanneer alzheimer toeslaat? De zin en onzin van therapie, antidepressiva en alternatieve geneeswijzen, agressie, moreel gedrag en geloof, meditatie: alles komt aan bod in dit theatercollege. Ook geeft Dick Swaab aan wat er mis kan gaan: hersenbeschadiging, ziektes, psychische problemen en bijna-doodervaringen. 
Na dit theatercollege begrijpt u beter waarom u bent wie u bent.

Lees hier het verslag van het theatercollege dat Dick Swaab gaf in het Amsterdamse DeLaMar Theater.