Koninginneweg 83, 1075 CJ Amsterdam info@theatercolleges.nl +31 6 21825691

THEATER COLLEGES

Herman Pleij over de UNESCO-lijst

De UNESCO-lijst, ook wel de werelderfgoedlijst genoemd, wordt uitgebreid met het volledige archief van de feministe Aletta Jacobs en zal de komende jaren wellicht worden uitgebreid met Nederlandse zaken die worden aangedragen door het nieuwe kabinet Rutte III. En dus werd Herman Pleij gevraagd om in De Wereld Draait Door wat suggesties te komen doen voor zaken die op deze lijst niet mogen ontbreken.

Pleij legt uit dat deze lijst drie categorieën bevat, onroerend goed, documenten en immaterieel. In de eerste categorie is Nederland ruim vertegenwoordigd, denk aan de Amsterdamse grachtengordel, de molens bij Kinderdijk en de Van Nelle fabriek in Rotterdam. Maar in de categorie immaterieel, tradities, totaal niet, hoewel het ambacht Molenaar bijna werd gekozen. Dus draagt Herman Pleij een aantal nieuwe nominaties voor per categorie, zo denkt hij aan de thuisbevalling. “Dat is een volstrekt Nederlandse gewoonte die zo bizar is dat tot een paar jaar geleden het zelfs onmogelijk was om een ruggeprik te krijgen buiten kantooruren.” zo vertelt Pleij.

Ook in de categorie onroerend goed, het gemeentehuis van Hilversum van de architect Dudok, en documenten, het Wilhelmus, heeft Herman Pleij een duidelijke mening. Een mening die hij donderdag 9 november tijdens zijn theatercollege in Amstelveen misschien nog wel wat extra duiding zal geven.

Er zijn nog kaarten verkrijgbaar voor het theatercollege van Herman Pleij in Amstelveen.

Kijk hier het fragment uit DWDD nog een keer terug: