Koninginneweg 83, 1075 CJ Amsterdam info@theatercolleges.nl +31 6 21825691

Finale VAR

De finale van de wereldkampioenschappen voetbal eindigde in een 4-2 overwinning van de Fransen op een verrassend sterk Kroatië, dat vooral in de eerste helft geen geluk had met de kansen en twee ongelukkige doelpunten tegen kreeg. De eerste kwam uit een (te) makkelijk gegeven vrije trap en het tweede doelpunt was een penalty die werd gegeven door scheidsrechter Néstor Pitana. De Argentijn zag aanvankelijk niets in de handsbal van Perisic, maar kende de strafschop toch toe nadat hij herhaaldelijk naar de beelden had gekeken.

Het arbitrale trio werd bijgestaan door Björn Kuipers, die als vierde man fungeerde en ook in de VAR-studio zat een Nederlander, Danny Makkelie, die een rol had als derde assistent van de Italiaan Irratie. En daarmee koos de FIFA misschien wel voor de verkeerde scheidsrechter en Video Assistant Referee, want er was een hoop kritiek op de arbitrale beslissingen. Op de BBC waren Alan Shearer en Rio Ferdinand furieus:

Croatia have been brilliant and they are losing this game because of a free-kick that wasn’t a free-kick and a penalty that wasn’t a penalty.

Deze beslissingen waren inderdaad een keerpunt in de wedstrijd en de discussie over het gebruik van videobeelden en vooral bij handsballen zal nog wel even voortduren.

De grote vraag is natuurlijk wat Björn Kuipers had gedaan, was het een opzettelijke handsbal, of niet? Het antwoord zal hij ongetwijfeld geven tijdens zijn theatercolleges die hij in het komende theaterseizoen zal geven.

De kaartverkoop van de theatercolleges van Björn Kuipers is inmiddels van start gegaan, mis het niet.

Finale-VAR

Scheidsrechter Pitana geeft na bestudering van de beelden tóch een penalty aan Frankrijk.