Koninginneweg 83, 1075 CJ Amsterdam info@theatercolleges.nl +31 6 21825691

Kuipers en Neymar

Björn Kuipers geeft Neymar een standjeDat het leven van een internationale topscheidsrechter niet altijd makkelijk is bewees Björn Kuipers vandaag in het WK-duel tussen Brazilië en Costa Rica. Al tijdens de eerste helft had Kuipers het al aan de stok met een de Brazilianen die van mening waren dat de Tukker ze te weinig voordeel van de twijfel gaf, maar dat leek nog vooral frustratie te zijn omdat ze niet in staat bleken een voorsprong te nemen.

In de rust kwam de Braziliaanse ster Neymar in de catacomben zelfs verhaal halen en dat bleek de opmaat te zijn voor een tweede helft waar de vonken soms van afspatten en de relatie tussen Kuipers en Neymar zienderogen verslechterde. Keer op keer kreeg Kuipers commentaar en schoot hij halverwege de helft al uit z’n slof door hem zichtbaar de les te lezen en zelfs een gebaar te maken dat de Braziliaan niet zoveel moest kletsen.

Kuipers raadpleegt de VAREnige tijd later gebeurde er iets waarover nog lang zal worden nagepraat. Neymar werd in het strafschopgebied vastgepakt en stortte met een luide schreeuw ter aarde, Kuipers gaf een strafschop, maar al snel bleek dat het meer theater dan werkelijkheid was en dus werd hij door de videoscheidsrechter geattendeerd dat hij misschien tóch nog even de beelden moest checken.

Na het zien van deze beelden nam Kuipers het enige juiste besluit en herriep hij zijn beslissing, geen penalty voor Brazilië tot ongeloof en nog meer frustratie van de Brazilianen en Neymar in het bijzonder. Het restant van de wedstrijd was er een vol irritatie, overtredingen, gemiste kansen en nog meer commentaar aan het adres van Kuipers die hiervoor Neymar met geel bestrafte.

Gelukkig voor de gele kanaries schoten ze in blessuretijd alsnog raak en scoorde Neymar ook nog een goal, waardoor de topfavorieten de torenhoge verwachtingen eindelijk waarmaakten. Neymar kon na afloop zijn emoties niet langer de baas en bleef minutenlang huilend op het veld liggen terwijl Team Kuipers het tafreel glimlachend aanschouwden.

Björn Kuipers is dus de eerste scheidsrechter die op een WK toe heeft gegeven aan een foute inschatting, maar hij zal vooral herinnerd blijven als de arbiter die het constante gezeur van de Brazilianen prima heeft opgelost en standvastig en resoluut de wedstrijd heeft geleid.

Maar of hij de finale mag fluiten als Brazilië daar in staat is nog maar de vraag.

Björn Kuipers geeft het komende theaterseizoen een serie theatercolleges waar deze wedstrijd ongetwijfeld ter sprake zal komen.

Kuipers en Neymar