Koninginneweg 83, 1075 CJ Amsterdam info@theatercolleges.nl +31 6 21825691

Laden Evenementen

« Alle Theatercolleges

  • Dit evenement is voorbij.

Dick Swaab in Utrecht

10 december 2018 om 20:00 - 22:30

Theatercollege Dick Swaab

Een breinvriendelijk theatercollege van een beroemd neurowetenschapper

Hersenprofessor en bestsellerauteur Dick Swaab verzorgt dit college op zijn geheel eigen stijl: stellig, betrokken, uitgesproken en spraakmakend. Hij zegt waar het op staat. Zo is hij van mening dat de mens niet te veranderen is. Volgens Swaab is er weinig plaats voor ‘de vrije wil’, nog minder voor ‘geest of ziel’ en draait alles om chemische en natuurkundige processen.

In dit theatercollege toont Dick Swaab wat ons tot mensen maakt: de interactie van hersenen met onze omgeving. De omgeving draagt niet alleen aan bij de unieke ontwikkeling van ieder brein, maar ook aan het ontstaan van hersenziekten en aan de genezing ervan. Vele maatschappelijke consequenties van het hersenonderzoek, zoals voor partnerkeuze, filosofie en strafrecht, worden besproken.

Hoe kun je de ziekte van Alzheimer uitstellen? Hoe wordt ieder brein anders? Hoe ontwikkelen onze hersenen zich? Wat is creativiteit en hoe kun je het stimuleren? Waarom houden we van muziek? Wat doet kunst met je? Hoe kan de omgeving als medicijn werken? Hoe komen we van het stigma af dat een hersenziekte aankleeft? Je krijgt antwoord op onder andere deze vragen. In dit theatercollege maakt Dick Swaab een röntgenfoto van de geest.

De moderator van dit theatercollege is Harry Starren.

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht
Lucasbolwerk 24
Utrecht, 3512 EJ Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
030 - 230 2302
Website:
https://stadsschouwburg-utrecht.nl/

Organisator

Theatercolleges BV
Telefoon:
06-21825691
E-mail:
info@theatercolleges.nl
Website:
https://theatercolleges.nl