Koninginneweg 83, 1075 CJ Amsterdam info@theatercolleges.nl +31 6 21825691

Laden Evenementen

« Alle Theatercolleges

  • Dit evenement is voorbij.

Henk van Os in Den Haag

19 november 2019 om 20:15 - 22:30

Henk van Os

De belangrijkste vernieuwing in de kunstgeschiedenis de afgelopen vijftig jaar is de bewustwording van kunstwerken als materiële gegevens. Kunsthistorici die kunst bezongen als eeuwige schoonheid kwamen tot de ontdekking dat die eeuwige schoonheid van hen zomaar kapot kon en dat ze vaak geen idee hadden hoeveel herstelwerkzaamheden er voor nodig waren geweest om de illusie van gave meesterwerken in stand te houden. Kunstwerken zijn spullen, soms hele oude spullen. Grondige kennis van die spullen bleek nodig om kunsthistorisch iets zinnigs over kunstwerken te kunnen zeggen. Dankzij dit vernieuwende inzicht werden restauratoren en materieel onderzoekers voor kunsthistorici veel belangrijker dan zij ooit geweest waren. Samenwerking met hen genereerde nieuwe, verrassende vraagstellingen en onderzoeksresultaten. Er ontstond een ander soort kunsthistorische kennis. In dit college in Het Nationaal Theater presenteert Henk van Os de meest spectaculaire resultaten van deze jarenlange samenwerking.

Dit theatercollege gaat over vervalsingen en kopieën, over restauraties, bombardementen, beschietingen en overstromingen, over infraroodreflectografie, en houtmonsters, kortom over de meest uiteenlopende avonturen met kunstwerken als kwetsbare voorwerpen.

Henk van Os is de bekendste kunsthistoricus van Nederland. Bekend bij het grote publiek werd hij als enthousiaste presentator van de televisieprogramma’s Museumschatten en Beeldenstorm (1990-2006). Hij studeerde in Groningen waar hij later hoogleraar kunst- en cultuurgeschiedenis werd. In 1969 promoveerde hij op een studie naar voorstellingen van de Maagd Maria in de laatmiddeleeuwse schilderkunst in Siena. De vroege Italiaanse schilderkunst is zijn specialisme. Van 1989 tot 1996 was Henk van Os directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam, waar hij kunst toegankelijk maakte voor een breed publiek. In 2016 nam hij afscheid als hoogleraar kunst en samenleving aan de UvA met een collegereeks over Franciscus van Assisi, stichter van de kloosterorde van de Minderbroeders en in 1228 heilig verklaard door paus Gregorius IX. Al jarenlang probeert HNT Henk van Os te ‘strikken’ voor het verzorgen van een theatercollege. Dat is nu gelukt!

De moderator bij dit theatercollege is Harry Starren.

Locatie

Koninklijke Schouwburg
Korte Voorhout 3
Den Haag, 2511 CW Nederland
+ Google Maps

Organisator

Theatercolleges BV
Telefoon:
06-21825691
E-mail:
info@theatercolleges.nl
Website:
https://theatercolleges.nl