Koninginneweg 83, 1075 CJ Amsterdam info@theatercolleges.nl +31 6 21825691

Laden Evenementen

« Alle Theatercolleges

  • Dit evenement is voorbij.

Herman Pleij in Den Haag

27 mei 2019 om 20:15 - 22:30

Theatercollege Herman Pleij

Een cultuurhistorisch theatercollege over de zoektocht naar de Nederlandse identiteit

Herman Pleij probeert te verklaren waarom we in Nederland bepaalde beslissingen nemen en waarom we ons op een bepaalde manier gedragen. Nederlanders zijn uitermate bedreven in het bereiken van compromissen en draagvlakken. Nederlanders zijn lomp en direct: We trekken allemaal onze mond open, we delen allemaal mee hoe het zit, we hebben allemaal een mening. We verschillen vaak van mening en dat laten we graag horen.

Zijn verhalen zijn herkenbaar, verrassend, onthullen wat ons beweegt en werken op de lachspieren. Hij is een veelgevraagd gast bij De Wereld Draait Door. Zijn keurmerk op tv is om op een bevlogen manier actuele zaken aan de orde te stellen.

In 2014 verscheen zijn boek Moet kunnen, op zoek naar de Nederlandse identiteit en eind 2016 verscheen de sterk uitgebreide en geactualiseerde editie Moet nog steeds kunnen.

Deze zoektocht vormt de ruggengraat van dit theatercollege.

Herman Pleij geeft aan dat Nederland juist door een zwak centraal bestuur en een gebrek aan leiderschap al meer dan vijf eeuwen zeer welvarend is. En het poldermodel komt toch niet uit de lucht vallen? En gaat het eigenlijk nog wel goed? Traag bestuur, veel regels, ontduiken van verantwoordelijkheid, managementcultuur, gebrek aan coördinatie en controle op de uitvoering van beleid dreigen ons welvaartsmodel te smoren. Een verkenning van de cultuurhistorische achtergronden kan meer inzicht geven. Of maken we dat zelf wel uit?

Na afloop van het theatercollege in de Koninklijke Schouwburg vindt een Meet & Greet met Herman Pleij plaats.

Locatie

Koninklijke Schouwburg
Korte Voorhout 3
Den Haag, 2511 CW Nederland
+ Google Maps

Organisator

Theatercolleges BV
Telefoon:
06-21825691
E-mail:
info@theatercolleges.nl
Website:
https://theatercolleges.nl