Koninginneweg 83, 1075 CJ Amsterdam info@theatercolleges.nl +31 6 21825691

Laden Evenementen

« Alle Theatercolleges

  • Dit evenement is voorbij.

Herman Pleij in Noordwijk

22 november 2019 om 20:15 - 22:30

Herman Pleij

Herman Pleij probeert te verklaren waarom we in Nederland bepaalde beslissingen nemen en waarom we ons op een bepaalde manier gedragen. Nederlanders zijn uitermate bedreven in het bereiken van compromissen en draagvlakken. Nederlanders zijn lomp en direct: We trekken allemaal onze mond open, we delen allemaal mee hoe het zit, we hebben allemaal een mening. We verschillen vaak van mening en dat laten we graag horen. Geen ander land heeft zoveel verenigingen en commissies.

Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg is een veelgehoord spreekwoord. En ‘moet kunnen’ zou het nieuwe motto moeten zijn onder het wapen van Nederland. Herman Pleij is zelf dol op de uitdrukking ‘moet kunnen’. Niets is onmogelijk, alles kan.

Herman Pleij is emeritus hoogleraar middeleeuwse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij wordt beschouwd als een van de beste sprekers van Nederland. Hij weet een breed publiek enthousiast te maken voor cultuurhistorische onderwerpen en verschaft graag inzicht in de historische achtergrond van onze maatschappij en van wat wij als typisch Nederlands beschouwen.

Zijn verhalen zijn herkenbaar, verrassend, onthullen wat ons beweegt en werken op de lachspieren. Hij is een veelgevraagd gast bij tv-programma’s als De Wereld Draait Door. Zijn keurmerk op tv is om op een bevlogen manier actuele zaken aan de orde te stellen.

In 2014 verscheen zijn boek Moet kunnen, op zoek naar de Nederlandse identiteit. En deze zoektocht vormt de ruggengraat van dit theatercollege in De Muze in Noordwijk.

Herman Pleij geeft aan dat Nederland juist door een zwak centraal bestuur en een gebrek aan leiderschap al meer dan vijf eeuwen zeer welvarend is. En het poldermodel komt toch niet uit de lucht vallen? En gaat het eigenlijk nog wel goed? Traag bestuur, veel regels, ontduiken van verantwoordelijkheid, managementcultuur, gebrek aan coördinatie en controle op de uitvoering van beleid dreigen ons welvaartsmodel te smoren. Een verkenning van de cultuurhistorische achtergronden kan meer inzicht geven. Of maken we dat zelf wel uit?

De moderator bij dit theatercollege is Tim Wagemakers.

Locatie

De Muze Noordwijk
Wantveld 2
Noordwijk, 2202 NS Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
071 - 36 46 226
Website:
https://www.demuzenoordwijk.nl

Organisator

Theatercolleges BV
Telefoon:
06-21825691
E-mail:
info@theatercolleges.nl
Website:
https://theatercolleges.nl