Koninginneweg 83, 1075 CJ Amsterdam info@theatercolleges.nl +31 6 21825691

THEATER COLLEGES

Jelle Brandt Corstius

Een praktisch theatercollege over reizen door moeilijke landen

Theatercollege Jelle Brandt CorstiusHet is dinsdagavond 20:00 als Jelle Brandt Corstius en Alexander Reeuwijk het toneel van een goed gevulde Wim Sonneveldzaal betreden. De avond zal vandaag in twee delen uiteenvallen, het eerste zal over reizen in moeilijke landen gaan, het tweede over Rusland.

Allereerst wordt het CV van Jelle doorgenomen en wordt de zaal ondervraagd over hun reiscarrière. Zo blijkt een aanzienlijk deel van de zaal wel eens in Rusland geweest te zijn, maar is er ook iemand die nog nooit buiten Nederland kwam: “Ik heb zelfs wel eens een lezing in de Achterhoek gehad, waar iemand in de zal zat die zelfs nog nooit in Amsterdam was geweest. Hij vond het wel goed zo en toen dacht ik ‘jeetje, wat ontzettend leuk!’ De man vertelde dat hij thuis in z’n leunstoel zat en zich voorstelde dat hij in Egypte was bijvoorbeeld. Als ik de rust had gehad dan zou ik dat ook willen, want reizen kan ook heel vermoeiend zijn.”

“Ik keek vroeger als kind altijd in de Grote Bosatlas en zat dan te fantaseren hoe het er in zo’n land uit zou zien. Vooral Rusland trok me, ook omdat het zo groot was natuurlijk. Niet dat ik iets speciaals met Rusland had hoor, maar ik had een vriendinnetje en het ging uit. Vlak voordat we naar Italië zouden gaan. Toen sprak ik ’s nachts een vriend en besloten we om naar Odessa te gaan. Prachtige naam, ik had geen idee waar het lag; ik zat wel steeds in die atlas te gluren, maar dan lette ik niet op waar het precies lag.”

Theatercollege Jelle Brandt Corstius“Hoe wij vroeger op reis gingen, als gezin? Nou, m’n zus zit ergens in de zaal dus ik zal een eerlijk verhaal moeten vertellen. We hebben vele verre reizen gemaakt, maar we zijn nooit echt in moeilijke landen geweest.” “Wat moeilijke landen zijn? Nou, eigenlijk alle landen ter wereld behalve in Europa en Amerika, maar België noem ik altijd een beetje een twijfelgeval.”

“Door mijn vele reizen heb ik ontdekt dat er eigenlijk helemaal geen gids is om te kunnen reizen door moeilijke landen, een gids voor mensen die -net als ik- nog nooit ergens waren geweest en met allerhande problemen te kampen krijgen. Waar ik aan merk wat een moeilijk land is? Nou, als je Nederland vergelijkt met Rusland bijvoorbeeld, dan is in Rusland helemaal niets voorspelbaar, maar alles is mogelijk. In Nederland is alles voorspelbaar, maar niets is mogelijk. Wij waren ooit in Moskou om elf uur s’ avonds bij het Gagarin museum en vertelden dat we studenten sterrenkunde waren en de nachtportier belde meteen de directeur en die leidde ons rond! Kom daar in Nederland maar eens om, hier wordt je om vijf voor vijf naar buiten gestuurd.”

“Het is in dit soort landen gewoon handig om te weten hoe je veilig een weg over kunt steken, hoe je iemand om kunt kopen en wat je moet doen als je wordt beroofd door een aap.”

Vervolgens neemt Jelle Brandt Corstius ons mee in z’n eerste reis naar Rusland, waar hij een voorkeur ontwikkeld voor absurde situaties. Zo vertelt hij over de trein naar Odessa die op de grens van Oekraïne naar Rusland te maken krijgt met een andere spoorbreedte: “En denk dan niet dat je over moet stappen, nee, er komt gewoon een heel ander onderstel onder de trein. Dat duurt ruim drie uur, maar je kan gezellig in de coupé blijven zitten.”

Theatercollege Jelle Brandt CorstiusLater komt Brandt Corstius als correspondent in Rusland terecht en leert de taal, waardoor hij met nog meer bizarre zaken geconfronteerd wordt: “Deze jongen zag ik iedere dag op het metrostation, hij is donker -dat op zich al redelijk uniek is- maar op dat bord staat dus een reclame voor een zonnebankstudio en de slogan luidt: hier ben ik bruin geworden!”

Maar ook heel onvoorstelbaar is de impact van corruptie: “Daar kreeg ik op een gegeven moment zelf ook mee te maken, zo heb ik m’n laptop een keer terug moeten kopen van de politie. Politie kun je in Rusland sowieso niet vertrouwen, een vriend van me werd op een gegeven moment gefouilleerd door een politieman en kwam er later achter dat z’n portemonnee gestolen was. Wat doe je dan? Aangifte?”

Theatercollege Jelle Brandt Corstius“Op een gegeven moment besefte ik dat ik ook iets anders wilden dan Rusland en dat werd India. Tijdens het maken van de TV serie kwam ik er achter dat ik Rusland wilde uitleggen in de serie, maar India wilde ik proberen te begrijpen. En als er een land baat heeft bij de universele reisgids dan is het India wel.”

“India is aan de ene kant veel moeilijker om doorheen te reizen, het is een stuk smeriger, drukker, maar het is geen politiestaat. Het is de grootste democratie ter wereld en dat geeft een hele andere sfeer.”

Het Theatercollege krijgt een vervolg met een stuk uit het Arctisch dagboek, waaruit Jelle een hilarische passage voorleest over een cruise die hij heeft meegemaakt, waarna het tijd is voor vragen uit de zaal.

Zo wil de zaal weten waarom hij nog nooit in Zuid Amerika is geweest ‘ik heb daar gewoon niets mee’ en als hij nog twee weken te leven zou hebben welk land hij dan zou willen zien: “Als ik dat al zou kunnen dan zou dit Kamtsjatka zijn, je hebt daar alles; vulkanen, bergen, beren en ik kende het natuurlijk al van Risk”

Theatercollege Jelle Brandt CorstiusTijd voor de pauze, die gevolgd wordt door een verhandeling over Rusland. Waarbij Jelle Brandt Corstius begint met de val van de muur en de gevoelens die dit opriep in Rusland: “Daar hadden ze het idee dat het heel erg moest zijn voor de Oost Duitsers. Maar na verloop van tijd kregen steeds meer voormalige Sovjet republieken de onafhankelijkheid en werd Rusland wat er overbleef van de Sovjet Unie.

“En het was een behoorlijke chaos daar, ze hadden een dronken president (Jeltsin) die de boel failliet heeft laten gaan. En toen kwam Putin, die in 2008 gelijk de boel even flink heeft getest tijdens de oorlog met Georgië, maar Europa en de Verenigde Staten zaten te slapen en Putin kon z’n gang gaan. Net zoals hij deed in de Krim. Maar nu kan hij niet meer terug en zal Rusland terug moeten vallen op de reserves, daar hebben ze er genoeg van en Europa ook. Maar het is de vraag hoelang dit goed gaat.”

“We kunnen zeggen wat we willen, maar Putin heeft voor redelijke welvaart gezorgd en zijn propaganda apparaat zorgt er voor dat zijn ministers vaak de schuld ergens van krijgen, waardoor hij nog groter wordt.”

“Maar het westen is natuurlijk ook schuldig aan deze situatie, die hadden wat beter met Rusland kunnen communiceren en hadden natuurlijk nooit een samenwerking aan moeten bieden aan de Oekraïne en de Baltische staten in de EU toelaten.”

Wat volgt zijn de vragen uit de zaal, waarbij er eentje erg opvallend was, een stel jongeren is van plan om de route te gaan lopen die gevluchte dissidenten liepen van Siberië naar India. De vraag was of Jelle Brandt Corstius mee wilde lopen: “Dat duurt wel heel lang, maar het is zo bizar dat ik het best interessant vind. Kom na afloop even naar me toe, dan hebben we het er over.”

En zo liep deze interessante avond ten einde, het was nog lang gezellig in de foyer tijdens de meet & greet en wie weet loopt Jelle binnenkort wel mee…

Klik hier voor een uitgebreide fotoserie van het Theatercollege van Jelle Brandt Corstius.

Theatercollege Jelle Brandt Corstius