Skip to content

Bas Haring - foto: Kick SmeetsProf. dr. Bas Haring is geknipt voor een theatercollege. Op een frisse en toegankelijke manier legt hij wetenschap en filosofie zo uit, dat het begrijpbaar wordt voor Jan en alleman. Hij laat mensen op andere manieren tegen zaken aankijken zet ze aan het denken. Dat doet hij al via boeken, columns, lezingen en tv. En nu ook in dit bijzondere theatercollege, dat allerminst standaard is.

Als wetenschapper is hij een uitzondering omdat hij een breed publiek weet aan te spreken. Iedereen kan inspiratie putten uit zijn werk en ook wetenschappers vinden zijn werk fris en vernieuwend. Hij ontdoet de wetenschap van haar sluier van vaagheden en raakt de essentie. Hij houdt een spiegel voor, zet op het verkeerde been en slaat vervolgens toe met een raak inzicht.

Aan Universiteit Leiden is hij bijzonder hoogleraar Publiek Begrip van Wetenschap en is hij oprichter van het masterprogramma Media Technology voor creatieve wetenschap. Hij vindt ‘volksfilosoof’ een mooie geuzennaam.

Bas Haring denkt en vraagt, schrijft en spreekt. Hij is schrijver van een aantal populair-wetenschappelijke boeken en vele columns, onder andere in Intermediair en de Volkskrant. In 2001 kwam zijn (kinder)boek Kaas en de evolutietheorie uit waarvoor hij een Gouden Uil ontving. Daarna volgden o.a. De ijzeren wil, Voor een echt succesvol leven, Plastic Pinda’s en Doe dit vooral thuis. Samen met Ionica Smeets, die ook regelmatig een theatercollege verzorgt, schreef hij Vallende Kwartjes.

Op tv was Bas Haring te zien in de programma’s Stof en Haring en hij zit in het panel van Proefkonijnen, dat gepresenteerd wordt door Dennis en Valerio. Hij geeft in dit programma mini-colleges van maximaal drie minuten.

Back To Top