Koninginneweg 83, 1075 CJ Amsterdam info@theatercolleges.nl +31 6 21825691

THEATER COLLEGES

Geert Mak

Theatercollege Geert MakGeert Mak is schrijver en historicus. In 1992 brak hij het grote publiek door met het boek De engel van Amsterdam. Daarna volgden bestsellers als Hoe God verdween uit Jorwerd (1996) De eeuw van mijn vader (1999), De Brug (boekenweekgeschenk 2007) en Reizen zonder John. Op zoek naar Amerika (2012). In 2016 verscheen De levens van Jan Six, het verhaal van een invloedrijke familie en de stad. In dit boek verhaalt hij over de bekende Amsterdamse patriciërsfamilie door vier eeuwen heen. 

Eind 2017 kreeg Geert Mak uit handen van koningin Maxima de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor zijn gehele oeuvre. ‘Door zijn ongeëvenaarde verteltrant heeft hij de geschiedenis voor velen tot leven gewekt. En niet alleen de geschiedenis van Nederland, maar ook die van Europa’, aldus de voorzitter van het fonds. Mathijs van Nieuwkerk omschreef hem in DWDD als de beste geschiedenisleraar die je je kunt wensen.

In 2004 verscheen In Europa, de neerslag van een reis die Geert Mak, in opdracht van NRC Handelsblad, maakte door Europa. Direct na verschijning was het boek een enorm succes.  Het werd verkozen tot boek van het jaar. Meer dan 500.000 exemplaren gingen inmiddels over de toonbank en de rechten werden aan veertien landen verkocht. Het boek lag vertaald in boekhandels in Parijs, New York en Berlijn en werd ook in het buitenland enorm geprezen. Drie jaar na het verschijnen van In Europa zond de VPRO 35 afleveringen uit van de gelijknamige documentairereeks. In de Nederlandse bibliotheken is het boek het meest uitgeleende boek.