Ga naar hoofdinhoud

Theatercollege Geert MakGeert Mak is schrijver en historicus. In 1992 brak hij het grote publiek door met het boek De engel van Amsterdam. Daarna volgden bestsellers als Hoe God verdween uit Jorwerd (1996) De eeuw van mijn vader (1999), De Brug (boekenweekgeschenk 2007) en Reizen zonder John. Op zoek naar Amerika (2012). In 2016 verscheen De levens van Jan Six, het verhaal van een invloedrijke familie en de stad. In dit boek verhaalt hij over de bekende Amsterdamse patriciërsfamilie door vier eeuwen heen. 

Eind 2017 kreeg Geert Mak uit handen van koningin Maxima de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor zijn gehele oeuvre. ‘Door zijn ongeëvenaarde verteltrant heeft hij de geschiedenis voor velen tot leven gewekt. En niet alleen de geschiedenis van Nederland, maar ook die van Europa’, aldus de voorzitter van het fonds. Mathijs van Nieuwkerk omschreef hem in DWDD als de beste geschiedenisleraar die je je kunt wensen.

In 2004 verscheen In Europa, de neerslag van een reis die Geert Mak, in opdracht van NRC Handelsblad, maakte door Europa. Direct na verschijning was het boek een enorm succes.  Het werd verkozen tot boek van het jaar. Meer dan 500.000 exemplaren gingen inmiddels over de toonbank en de rechten werden aan veertien landen verkocht. Het boek lag vertaald in boekhandels in Parijs, New York en Berlijn en werd ook in het buitenland enorm geprezen. Drie jaar na het verschijnen van In Europa zond de VPRO 35 afleveringen uit van de gelijknamige documentairereeks. In de Nederlandse bibliotheken is het boek het meest uitgeleende boek.

In november 2019 verscheen zijn boek Grote Verwachtingen, het langverwachte vervolg op In Europa. In dit boek vertelt en duidt hij de recente geschiedenis van Europa zoals alleen hij dat kan. In de zomer van 2020 verscheen een extra hoofdstuk in dit boek, een epiloog: ‘Wat moest ik anders? Alles culmineert in deze pandemie – met alle economische, sociale en politieke gevolgen van dien. Deze hele geschiedenis kunnen we nog lang niet overzien, maar je kunt er wel een aanzet toe geven.

Geert Mak
Back To Top