skip to Main Content

Jan TerlouwJan Terlouw werkte jaren als natuurkundige, voordat hij in 1971 besloot de politiek in te gaan. Hij was onder meer fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer, vice-premier, minister van Economische Zaken, Commissaris van de Koningin in Gelderland en senator van de Eerste Kamer. Hij schreef onder andere de klassiekers Oorlogswinter (verfilmd in 2008, bijna een miljoen mensen zagen de film) en  Koning van Katoren (bekroond met een Gouden Griffel en verfilmd in 2012). Naast zijn jeugdboeken, waarvan de meest recente Het hebzuchtgas is, schrijft hij samen met zijn dochter Sanne spannende boeken.

In 2018 schreef hij het boekenweekessay onder de titel Natuurlijk. Een ode aan de natuur en een vurig pleidooi om de aarde in betere staat achter te laten voor volgende generaties.

Jan Terlouw deed veel stof opwaaien met zijn hartstochtelijke pleidooi voor het zuinig omgaan met de aarde en voor ‘het touwtje uit de brievenbus’ in De Wereld Draait Door. Hij roept burgers en politici op om de integriteit en het publieke belang weer centraal te stellen in plaats van eigenbelang en winstbejag. Hij sprak bewogen over het gebrek aan vertrouwen en het verwoesten van de aarde. Miljoenen mensen zagen het fragment, het was lang trending topic en hij oogstte veel bijval, ook onder jongeren. “Ik heb een prachtig leven gehad, ik wil dat jullie dat ook hebben.”

Jan Terlouw is een bijzondere verhalenverteller. Wanneer hij spreekt, is de zaal muisstil en kunt u een speld horen vallen.

Jan Terlouw
Back To Top