Koninginneweg 83, 1075 CJ Amsterdam info@theatercolleges.nl +31 6 21825691

THEATER COLLEGES

Midas Dekkers

Theatercollege Midas DekkersEen verrassend theatercollege op het raakvlak van mens en dier

Laat er geen twijfel over bestaan, Midas Dekkers is bioloog, om preciezer te zijn: Nederlands bekendste en meest eigenzinnige bioloog. Hij is dierenliefhebber, schrijver en eigenlijk ook filosoof, bekend om zijn scherpe observaties. Biologisch-wetenschappelijke thema’s weet hij met gevoel voor humor uit de doeken te doen. Altijd op het raakvlak van mens en dier. Omdat die raakvlakken nogal eens merkwaardig zijn, valt er veel te lachen. In dit theatercollege slaat Midas weer onverwachte zijpaden in en bekijkt hij mens en dier vanuit een verrassende invalshoek.

Midas Dekkers studeerde biologie in Amsterdam, tijdens zijn studie begon hij te schrijven. Al gauw publiceerde hij stukjes over dieren in onder andere NRC Handelsblad, de Volkskrant en de Vara-gids. In het café van zijn ouders ontstond zijn interesse voor mensen. Zijn boeken zijn stuk voor stuk bestsellers. Grote successen waren Lief dier, De Vergankelijkheid, De Larf, Lichamelijke Oefening, Rood en zijn meest recente boek De kleine verlossing Of de lust van het ontlasten (een uniek boek over een zeer alledaags onderwerp). Voor de televisie maakte hij kinderprogramma’s als Max Laadvermogen en Pootjes, en voor volwassenen de programma’s Midas, Gefundenes Fressen en Eerste Druk. Bijna dertig jaar lang werd half Nederland op zondag wakker met zijn gesproken Vroege Vogel-column.

Volgens Midas Dekkers is leren het leukste dat er bestaat! Als je het maar voor je lol doet.
Daarmee geeft hij onverwacht een hele rake omschrijving van de kern van het bestaansrecht van de theatercolleges.

Midas Dekkers staat bekend om zijn vaak tegendraadse en controversiële meningen over onderwerpen als bestialiteit, kinderen krijgen en sporten. Hij legt de link tussen biologie en de dagelijkse wereld om ons heen. Hij zoekt biologische verklaringen voor allerlei verschijnselen. Dat leidt tot een bijzondere kijk op dingen, die hij op onnavolgbare wijze weet over te brengen. Een college van Midas Dekkers is buitengewoon leerzaam en nooit saai of voorspelbaar.

Lees hier het verslag van het theatercollege dat Midas Dekkers gaf in het Amsterdamse DeLaMar Theater.