André Kuipers TheatercollegeEen buitenaards theatercollege van een openhartig astronaut

Astronaut André Kuipers was de eerste die een theatercollege heeft verzorgd voor een vrijwel uitverkochte zaal in het DeLaMar Theater.

De avond werd geopend door Hans Groen van Theatercolleges die een korte speech hield over de eerste en alle komende colleges. Daarna kwam vaste moderator Harry Starren op het podium om de hoofdact van de avond, André Kuipers, te introduceren.

Kuipers ging direct van start met een prachtig verhaal hoe hij ooit bij de ESA kwam werken, hij had zelfs een kopie van de vacature uit de krant en hoe hij uiteindelijk klaar werd gestoomd om de ruimte in te gaan. Aan de hand van prachtige beelden op een groot scherm, vertelde hij het verhaal die regelmatig werden voorzien van smeuïge details en hilarische klinkslagen.

Wat vooral tot de nodige lachsalvo’s werkte waren de tradities die de Russen er op na hielden voorafgaand aan zo’n lancering. Alles wat Joeri Gagarin, de eerste ruimtereiziger in 1961, deed wordt nu nog steeds gedaan. Ging Gagarin twee dagen voor vertrek naar de kapper, dan doen de Kosmonauten dit nu nog steeds, Kuipers: “Ik ben alleen naar de kapper gegaan om deze foto te maken.”

Het tweede deel van de presentatie ging over het leven in de ruimte aan boord van het ISS, waarbij Kuipers prachtige verhalen had over de gewichtloosheid: “Je moet beseffen dat alles, maar dan ook alles rondzweeft. Als iets niet vast zit ben je het kwijt. En zelf moet je ook altijd zorgen dat je vast zit, want als je bijvoorbeeld gebruik wil maken van een schroefboormachine en je hebt je voeten niet vastgemaakt onder banden, dan ga je dus zélf ronddraaien.”

Na de pauze presenteerde Kuipers eerst een serie foto’s die hij vanuit de ruimte heeft gemaakt waarbij de zaal regelmatig van z’n stoel gleed van verbazing. Soms over de schoonheid, maar soms ook van ontzetting over bijvoorbeeld de ontbossing van het Amazonegebied.

Na deze fotoserie was het tijd voor vragen uit de zaal, waarvoor een hoop animo was. Vragen varieerden van ‘Zijn de experimenten die je hebt gedaan geslaagd?’, ‘Hoe is het leven nu je weer terug bent en zo’n reis achter de rug hebt?’ en ‘Waarom ga je de politiek niet in? tot ‘Mag ik een knuffel van André Kuipers?’ De laatste vraag werd gesteld door een jong jochie die overigens niet alleen was, er waren opvallend veel kinderen in de zaal.

Moderator Harry Starren verzamelde de vragen en stelde ze aan André Kuipers: “Ja, dat willen we natuurlijk allemaal weten; is er leven na zo’n missie? Of ga je de politiek in?” Kuipers wist te vertellen dat er zeker leven is na zo’n missie, dat je er wel achter bent hoe kwetsbaar onze aarde eigenlijk is en dat hij zich hard gaat maken voor de bescherming hiervan. En de politiek? “Als ik dat doe, dan krijg je onherroepelijk problemen. Je hoort bij een partij en daar is een groot deel van de mensen tegen, dus voor je het weet kom je in een strijd terecht die je helemaal niet wil.”

Na afloop van het college vond er nog een ‘meet&greet’ plaats in de foyer van het theater, waar iedereen met André Kuipers op de foto kon, een vraag kon stellen of een handtekening kreeg.

Kijk op ons YouTube kanaal naar een documentaire van het theatercollege van André Kuipers.