Koninginneweg 83, 1075 CJ Amsterdam info@theatercolleges.nl +31 6 21825691

THEATER COLLEGES

Midas Dekkers

Theatercollege Midas DekkersEen verrassend theatercollege op het raakvlak van mens en dier

De Mary Dresselhuys zaal is goed gevuld als om kwart over acht Harry Starren, de vaste moderator van Theatercolleges, het podium op komt. Harry begint, traditioneel, met zijn welkomstwoordje en vraagt de zaal wat ze verwacht van dit theatercollege. De mensen weten precies wat ze willen, want termen als ‘de verhouding tussen mens en dier’ en ‘hoe slecht sporten voor je is’ vallen direct.

Ook vraagt Starren naar de jongste (13? Ik hoop onder begeleiding dan) en oudste toeschouwer (want die hebben recht op extra vragen, want die hebben het minste tijd) in de zaal, waarna hij Midas Dekkers aan kan kondigen: “Hij is een beetje de Maarten van Rossem van de Biologie, neemt altijd stelling die je niet verwacht; vinden wij hamsters lief dat vertelt hij de meest erge dingen, om dan hele leuke over ratten te vertellen.”

Theatercollege Midas DekkersEn dan komt Midas Dekkers op: “Kent u dat? U zit op het toilet fijn uw behoefte te doen, krantje er bij, u ontdekt een kruiswoordpuzzeltje, maar gelukkig heeft u een pen in uw binnenzak en gaat dus lekker die kruiswoordpuzzel invullen. En dan na een minuut of twintig bent u wel klaar en kijkt om en ziet daar veel meer liggen dan u langs heeft voelen komen. Dan heb je te maken met het beest in de mens.”

De stemming zit er meteen goed in en wordt nog beter als Dekkers nog wat stellingen inneemt: “Het allerbeste zoogdier van allemaal is de kat, die hebben de meeste haren, 40 miljoen maar liefst, 5 miljoen boven, 5 miljoen onder en 30 miljoen op uw bankstel.” en “Je hebt twee soorten mensen, domme mensen, die wonen in het Zuiden en laten het beest in zichzelf los tijdens carnaval en denken dat dat genoeg is, maar dat werkt natuurlijk niet. Je hebt ook slimme mensen, die wonen in het Noorden en nemen een buitenbeest, een hond bijvoorbeeld. Maar de meest verstandige mensen wonen in het midden van het land, Amsterdam en omstreken, die bedenken zich dat ze misschien zelf dat beest wel zijn.”

Theatercollege Midas Dekkers“Het gaat bij de mens natuurlijk om het binnenste, niet om de buitenkant, want de buitenkant van de huid is dood en schilfert af, zoals verf afbladdert. Eigenlijk is de buitenkant van de mens dood en sta ik hier nu tegen een paar honderd lijken aan te praten. Wat van binnen zit, dat zijn wij, maar dat is vies, want we hebben nu allemaal een buik vol stront en een neus vol snot. Soep is lekker, een baard is mooi, maar soep in een baard is vies.”

En zo komt Dekkers langzaam bij het punt dat hij vooral wil maken: “Alle Nederlandse vrouwen zijn lelijk, anders zouden ze die troep niet de hele dag op hun gezicht smeren. Die bladen staan er vol mee, we willen allemaal een anders worden. bij de AKO liggen stapels boeken hoe je een ander mens kan worden. Maar als je een ander mens wil worden, dan moet je dat gewoon zeggen. Wij zijn biologen en zorgen voor evolutie, dat gaat alleen wat langzaam. Mensen veranderen sneller van een halve fles jenever, dan van een generatie evolutie. En dus gaan we maar sporten…”

Theatercollege Midas Dekkers“Het principe van sport? De gedachte is dat als je iets heel veel doet, dan wordt het sterker dikker en mooier…. Denk nou eens na, als je iets heel veel gebruikt, wordt het daar sterker van? Het enige dat sterker wordt zijn je spieren. Maar die worden hooguit een derde sterker, dus als je een slappe lul was, dan ben je een derde minder slappe lul.”

“Van sporten krijg je niet alleen een gezond lichaam, maar ook een gezonde geest, zeggen ze dan. Van hardlopen krijgt je geen alzheimer, nou volgens mij moet je alzheimer hebben om hard te willen lopen. Een marathon lopen om je hoofd leeg te krijgen… Zijn we op de wereld om ons hoofd leeg te krijgen? Dan wordt je een leeghoofd! Het menselijk lichaam is een perfecte machine, dus rennen om calorieën te verbranden is onzin. Je moet van Amsterdam naar Maastricht rennen om een kroket te verbranden, maar waar heb je zin in  als je in Maastricht bent? Waarom denk je dat ze daar zoveel automatieken zijn?”

Theatercollege Midas Dekkers“Vies eten en hard rennen, dat doen we nu. Alle aandacht gaat tegenwoordig naar eten, terwijl we dat juist veel te veel doen. Ga maar naar een boekwinkel, de helft van de boeken gaan over eten. En verder liggen er alleen maar boeken over hoe je een ander mens kunt worden, onzin! De gedachte dat je als mens maakbaar bent is een typisch product van de consumptiemaatschappij, als je hun dingen koopt of eet dan wordt je ouder? Neem genoegen met jezelf en accepteer dat. Als je in de spiegel kijkt en denkt, daar gaan we wat aan doen, is onzin. Je moet in de spiegel kijken en denken, nou, dat ben ik dan.”

En na deze rede is het tijd voor de pauze, waarna het podium is aangepast aan het vraag- en antwoordspel dat onder leiding van Harry Starren plaatsvindt. Het wordt een zeer vrolijke sessie, want Starren neemt de vragen met een hoop kwinkslagen in ontvangst en ook Dekkers laat zich van z’n meest humoristische kant zien.

Theatercollege Midas DekkersOpvallend is het aantal gymnastiekleraren in de zaal, eentje komt zelfs uit het ‘domme Zuiden’, die eigenlijk allemaal willen weten waarom Midas Dekkers zo anti-bewegen is, alleen maar stil zitten is toch ook niet goed? En sporten kan toch louterend werken en maakt positieve stoffen aan in je hersenen?

Nou, met dat laatste is Dekkers snel klaar: “Stofjes die je vrijmaakt bij het sporten, daar moet ik zo om lachen. Endorfine, een ‘runners high’. Mensen gaan 42 kilometer rennen om zich een beetje beter te voelen, terwijl ze op 42 meter van hun huis een café hebben die een stofje heeft waardoor je je ook beter gaat voelen. En dan heb je helemaal geen zin om 42 kilometer te rennen.” “En ja, natuurlijk moet je wel bewegen, je kunt een auto ook niet ongestraft jarenlang in de garage laten staan. Maar je hoeft er ook niet iedere dag 220 kilometer in te rijden.” “En dat sporten louterend of zelfs verbroederend werkt vind ik lariekoek; ze laten 12 hangjongeren sporten omdat dit beter zou zijn, maar ga eens op zaterdag naar een gemiddelde sportclub waar 22 jonge vaders heel vrolijk binnenkomen en aan het einde van de wedstrijd elkaar naar het leven staan, dat is toch niet gezond?”

Theatercollege Midas DekkersTenslotte krijgt de zaal nog een ontboezeming te horen, want Midas blijkt niet de echte naam van Dekkers te zijn: “Ik heette, net als de rest van de familie Wandert. En om onderscheid te maken werd de een dan lange Wandert genoemd en de ander korte Wandert. Ik werd toen kleine Wannie en dat vond ik vreselijk. Dus heb ik m’n naam in de pubertijd veranderd in Midas. Waarom? Nou, omdat ik die grote boze wolf best zielig vond, dat hij die biggetjes nooit te pakken kreeg. Maar later bleek er een groot Amerikaans merk in uitlaten te zijn dat Midas heet. Maar om m’n naam nou weer terug te veranderen is ook zo’n gedoe. En trouwens, voor het zelfde geld had ik nu Quick-Fit geheten.”

Bekijk hier de fotoserie van het theatercollege van Midas Dekkers.