Skip to content

Fotoverslag Ajax Forever

Een uitverkochte zaal in theater De Meervaart in Amsterdam zat er dinsdag 17 december 2019 klaar voor: Ajax Forever met drie Ajax-iconen die aan de hand van moderator Eddy van der Ley, bekend van de theatercolleges van Björn Kuipers, hun herinneringen kwamen ophalen aan hun tijd bij de Amsterdamse voetbalclub en hun mening kwamen geven over de huidige stand van zaken bij ‘hun’ Ajax.

Sjaak Swart (1938), Simon Tahamata (1956) en Rafael van der Vaart ((1983) speelden in de jaren ’60, ’70, ’80 en ’00 voor Ajax en hebben zo verschillende periodes en generaties voetballers meegemaakt. Andere tijden, maar al snel bleek dat de voetbalhumor er altijd is geweest terwijl de voetbalwereld steeds groter en belangrijker werd. De anekdotes over kleedkamerhumor, strenge trainers en zware trainingen gingen er bij het publiek natuurlijk in als zoete koek, maar de zaal werd luisterde aandachtig toen Simon Tahamata vertelde over zijn dagelijkse beslommeringen om met het OV vanuit Tiel op tijd in de Watergraafsmeer te komen voor de training.

Helemaal stil werd het even toen hij vertelde over zijn beperkte inkomsten en de verplichting om van dat salaris ook nog je eigen voetbalkleding aan te schaffen: “Als ik dat nu op De Toekomst aan de jeugdspelers vertel vallen ze om van verbazing, dat wordt nu allemaal voor ze verzorgd.”

Estevana Polman

Aan de hand van prachtige beelden kwamen alle hoogtepunten van de heren voorbij, de zaal vond het schitterend en genoot zicht- en hoorbaar van de avond die overigens begon met een fragment over de WK-finale van de handbaldames, waar Van der Vaart explodeerde van blijdschap omdat zijn vriendin Estevana Polman wereldkampioen was geworden: “Zij wel ja.”

De avond ging verder met een opeenstapeling van mooie beelden en prachtige verhalen, waarbij de heren elkaar ook regelmatig de loef probeerde af te steken met hun prestaties. Vooral Sjaak Swart kon het niet laten om te benadrukken hoeveel doelpunten, wedstrijden en jaren lidmaatschap hij voor Ajax bij elkaar had gesprokkeld.

Gelukkig was daar Van der Vaart om te nuanceren: “Leuk hoor die oude beelden, maar ik krijg een beetje hoofdpijn van de beeldkwaliteit.” En ook Tahamata wist de zaal nog een keer stil te krijgen toen hij uit de doeken deed wat zijn rol was (en is) ten tijde van de kapingen door Molukse vrijheidstrijders.

Na de pauze was het tijd voor vragen uit de zaal en was het na afloop nog lang gezellig tijdens de meet & greet in de foyer van De Meervaart.

Meer anekdotes uit Ajax Forever op de website van Ajax Showtime en in de column van Menno Pot in het Parool.

De foto’s zijn gemaakt door Thomas Kessens.

 

Back To Top