Björn Kuipers bedreigd na Klassieker

Het was maandag 12 november een prachtige avond in Theater Odeon in Zwolle. Björn Kuipers gaf daar college over het presteren onder druk en liet de zaal een groot aantal voorbeelden zien hoe hoog die druk soms kan oplopen, hoe je binnen een paar seconden een beslissing moet nemen die bepaalt of een team het WK niet gaat halen, of het gastland in de laatste minuut een penalty tegen moet krijgen. Ook liet hij zien hoe sommige voetballers er alles aan doen om de boel op te naaien en te zorgen dat de vlam dermate in pan vliegt dat een wedstrijd bijna niet meer in de hand te houden valt. Hij liet het penaltymoment in de wedstrijd FC Utrecht-NAC zien waarbij hij ook de beelden toonde die de tv-kijkers niet hebben gezien en ook gaf hij een inkijkje in de stroom van negatieve publiciteit die er naar aanleiding van dit moment over hem heen gestort werd.

De toeschouwers in de zaal werden veelvuldig betrokken in het verhaal en gevraagd naar hun mening, is het een doelpunt, of geel wegens spelbederf? “Is het hands? Ja? Maar stond hij binnen of buiten het strafschopgebied? Ja mevrouw, dat moet u nu beslissen!” De stemming in de zaal was opperbest en de ene na de andere vraag werd op ludieke wijze beantwoord, totdat iemand vroeg naar het dieptepunt uit de carrière van Björn Kuipers. Toen kwam het verhaal dat hij drie weken geleden, op de dag van de voetbalklassieker Ajax-Feyenoord, op grote schaal is bedreigd en beledigd: “Op de één of andere manier was mijn telefoonnummer bij wat Feyenoord-supporters terechtgekomen, die hebben het op een website gepubliceerd en in no-time stond het ook op allerhande hooligan-sites. Toen ik na afloop van de wedstrijd in de kleedkamer kwam had ik al een paar duizend berichten en appjes binnen en werd ik continu gebeld en kreeg ik het ene na het andere Facetime-verzoek. De berichten waren zwaar beledigend en bedreigend en bleven maar binnenstromen. Ik had die dag mijn zoon van negen meegenomen en op de terugweg in de auto keek hij me al vragend aan omdat het maar door bleef gaan. Toen ik hem ’s avonds naar bed bracht vroeg hij me wat er nou aan de hand was, dus heb ik hem dat voorzichtig uitgelegd, waarop hij vroeg of hij wel veilig kon slapen. En op zo’n moment besef je dat de veiligheid van je kinderen wel iets is waar je je druk over moet maken.”

Gelukkig werd het ijs door de volgende vraag uit de zaal weer enigszins gebroken: “Een keeper neemt een achterbal vanuit zijn 5-meter gebied, de bal vliegt naar voren, stuitert nog een keer en waait zo het doel van de tegenpartij in. Wat is dat?” Kuipers: “Een doelpunt natuurlijk, toch?”, “Nee, het is geen weer om te voetballen.”

Er volgen dit seizoen nog theatercolleges van Björn Kuipers in Haarlem, op woensdag 21 november en daarna in Leeuwarden, Amstelveen en Hengelo.

Björn Kuipers in de Klassieker
Björn Kuipers doet de warming-up voor Ajax-Feyenoord.

Agenda theatercolleges: