Skip to content
Erik Scherder

Studenten dragen Erik Scherder op handen. Hij is hoogleraar neuropsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en hoogleraar bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij won meerdere keren de VU Onderwijsprijs. De jury schreef onder meer: Erik is een van de weinige docenten waarbij studenten zo goed als alle colleges hebben gevolgd. Hoe leuk de vorige avond ook was, hoe laat het ook is geworden, de colleges van Scherder sla je niet over.

Zijn talent werd herkend door De Wereld Draait Door, waar hij een regelmatig en graag geziene gast is. Mag ik erbij staan?, vraagt Erik Scherder steevast wanneer hij uitleg geeft over het brein in DWDD. Zijn presentatiestijl en timing is opvallend. Ongeacht of hij voor een volle collegezaal staat, in een bomvolle studio met lopende camera’s of in theaterzalen in het land, overal werkt zijn enthousiasme aanstekelijk. Als geen ander maakt Erik Scherder de wetenschap toegankelijk.

Dertig minuten per dag

Overal ter wereld blijken steeds minder mensen te voldoen aan de norm voor gezond bewegen: minimaal dertig minuten per dag, matig intensief. Het is allemaal veel te gemakkelijk en te leuk geworden. Mensen mijden lichamelijke inspanning. We gebruiken liften en roltrappen, voor alles hebben we een afstandsbediening, we hangen urenlang achter de computer, de gymles op school is wegbezuinigd en als we fietsen doen we het elektrisch. Wie staat er nog op uit zijn luie stoel?

Zitten is het nieuwe roken

Inactiviteit, gebrek aan lichaamsbeweging, is wereldwijd de vierde doodsoorzaak. Na hart- en vaatziekten, kanker en infectieziekten. Roken en lichamelijke inactiviteit leveren tegenwoordig nagenoeg hetzelfde aantal doden op. Tegen roken is een enorme lobby op gang gekomen, tegen lichamelijke inactiviteit niet. Zitten is het nieuwe roken.

Back To Top